„Ako býva novodobá cukrárka“
05.05.2017
  • Ako býva speváčka a bývalá superstaristka

    Lucia Olešová bola svojho času "doma" na titulkách slovenského bulváru a našich televíznych obrazovkách, veľký…

  • Ako býva odborníčka na bývanie

    Dennodenne Vám prináša inšpirácie a rady ako si zariadiť ten najkrajší domov. V náplni práce má i sledovanie n…

Život « millenials », súčasnej mladej generácie, sa líši od života, aký viedli ich rodičia v rovnakom veku. Kariéru a bývanie riešia menej konvenčne, s hravosťou, kreativitou a istou dávkou prijateľného rizika. Ako býva, tvorí a vníma život mladá Bratislavčanka, ktorá si odvážne splnila sen o podnikaní s handmade sladkosťami ?

 

Juliana ty si po štúdiu marketingu  pracovala v reklamnej agentúre ako copywriter –  to je v súčasnosti veľmi atraktívne i kreatívne povolanie. Prečo si sa rozhodla opustiť prostredie reklamy a venovať vlastnému pdnikaniu ?

Keď som chodila na vysokú školu, bola som presvedčená, že budem novinárkou. Veľmi som sa na to tešila a už počas školy som pracovala v rôznych redakciách. No hneď po prvej hodine reklamnej tvorby som zmenila názor a bola presvedčená, že chcem robiť v reklame. Bola som zamestnaná v rôznych reklamných agentúrach ako externý copywriter -  dalo mi to strašne veľa, stretla som super ľudí. Navyše, mala som popri práci čas rozmýšľať nad tým, čo by som mohla robiť, niečo, čo by bolo iba moje vlastné. Tak sme si s kamarátkou spísali dlhý zoznam možností. Úplnou náhodou som potom našla rôzne manufaktúry cukroviniek vo svete. U nás vtedy nič také nebolo, tak som šla touto cestou. Po čase som už nestíhala a teda i "flákala" druhú prácu, tak som radšej odišla z reklamy.


 


Ako vznikol nápad na výrobu retro handmade cukroviniek ?

Mne sa to veľmi páčilo najmä preto, že ide o veľmi staré remeslo, povedala by som, skoro zabudnuté. Moja stará mama mi rozprávala ako chodili v detstve do obchodu, kde vážili cukríky na kilá a boli v krásnych sklenených nádobách. Na také obchodíky sa ešte dá natrafiť napríklad v Anglicku. Navyše - v podstate iba z cukru vyrobíte niečo krásne, chutné a jedinečné. A istým spôsobom je to tiež kreatívna práca - ako v reklamke. 

 

 

Je pre mladú slovenku ťažké začať vlastné podnikanie? 

Nie je to práve najjednoduchšia záležitosť - byrokracia a rôzne predpisy mi dali poriadne zabrať. Taktiež rekvalifikácia v obore cukrár. To všetko trvalo viac ako rok. Čo sa týka financií, tak som mala pomoc zo strany rodiny, bez toho by som  nemohla začať. 

V starších rozhovoroch si spomínala rozsiahle plány so svojimi cukrovinkami Le sucré. Splnili sa ?

Plány boli rôzne. Vždy som chcela mať obchod, to sa mi ešte nesplnilo. Ale okrem toho, mám veľkú radosť z každej spolupráce, pri ktorej som mohla byť. Bola som na rôznych trhoch a výstavách - Urban market, Trh-piac-markt, Dobrý trh, čokoládová výstava v Nitre, v Budapešti na deň macaroniek. Mohla som tiež spolupracovať s Ferom Mikloškom, piekla som na rôzne akcie H&M, a spolupracovala s rôznymi značkami a kaviarňami. Prispela som svojou troškou na neuveriteľné svatby a bola napríklad i v Paríži na školení v Cordon Bleu. Asi ale najväčšiu radosť mi robí pečenie pre individuálnych klientov, ktorí sa vracajú. 

 


 
 

Tvoja manufaktúra zariadením rozhodne nepripomína bežné « pekárne ». Zariaďovala si si priestory sama alebo s dizajnérom ?

Dispozície interiéru sú pevne dané, nemohla som teda robiť zásadné zmeny. Všetko som robila sama a sú tiež hygienické predpisy, ktoré jednoducho musím dodržať - takže nejaké "predizajnované" priestory neprichadzajú do úvahy. V pekárni navyše ide hlavne o funkčnosť a nie o dizajn. Pre mňa je jediným dizajnovým kúskom mojej kuchyne mixér :) Ale snažila som sa aby priestory pôsobili svetlo a príjemne. V interiéri som použila  rôzne ilustrácie, svetlá, papierové ozdoby alebo lízatká, ktoré nám zostali navyše. V manufaktúre je tiež veľa okien, takže miestnosť je vždy krásne presvetlená.

 


 
Mala si vzťah k pečeniu odmalička ? Ako vyzerala tvoja detská izba ? Predstavujem si ju zariadenú dobovým /dnes už retro/ nábytkom, na stenách s pastelovými farbami a v rohu s detskou kuchynkou na hranie.

Začala som piecť, keď som mala približne 12. Moja mama musela odcestovať na dlhšiu dobu, tak som sa mohla realizovať v kuchyni. Vlastnú izbu som mala pomerne neskoro, na začiatku puberty a veľmi som sa na ňu tešila. Vždy som v nej mala poriadok a upratovala som si každú nedeľu :D Moja izba prešla rôznymi premenami. Mala som jednoduchý nábytok, všetko svetlé a najradšej som mala moje strešné okno nad posteľou. 

Zariaďte si byt podľa Juliany! Vybrala pre vás tieto kúsky:

   


 Vizuál Le sucré je hravý, sladký a retro. Máš takto zariadené i vlastné bývanie alebo v súkromí preferuješ iný štýl ?

Mám rada retro, ale iba malé detaily. Menej je viac. Teda tohto sa držím iba zopár rokov - minimalizmus, severský dizajn, svetlé farby a sivá. Sivú farbu mám najradšej :) 
 
Tvoje obľúbené miesto v byte tipujem na kuchyňu. Mám pravdu ? Pečieš a varíš veľa i v súkromí ?
 

Nie, práve naopak. Keď som doma, tak trávim v kuchyni iba minimum času. Doma nepečiem, mám veľmi zlú rúru, nemám ani poriadny mixér a váhu. A po 12 hodinách pečenia, to ide celkom ťažko :) Najradšej mám recepty, ktoré sú hotové za 30 minút. Takže zo sladkých vecí maximálne palacinky, ale aj to robí častejšie môj priateľ, než ja.

 

 

Ako by podľa teba mala byť zariadená ideálna kuchyňa, v ktorej sa dajú « upiecť » a zrealizovať tie najlepšie recepty ?

Ideálna kuchyňa by mala mať dostatočne veľku pracovnú dosku, perfektnú rúru a mixér, veľa svetla a dobrý organizér na drobnosti. 
 
Ak predsa len nie sme zdatní pekári, kde všade môžeme nájsť tvoje cukrovinky ?

Momentálne moje macaronky nájdete v sieti kaviarní Mondieu,zákusky a macaronky v mini francúzskej kaviarničke Koklikó, lízatká v Modre na farme Pod gaštankou, lízatká a snehové pusinky v gelatérii Koun. A keď sa chcete naučiť pripravovať macaronky alebo iné francúzske dobroty, tak sa treba zastaviť u mňa na kurze pečenia :)


 

 

Máš v blízkej budúcnosti plánované nejaké « sladké novinky » ?
Vždy testujem rôzne nové produkty, alebo vymýšľam nové recepty do školy pečenia. Teraz aj vyšla veľmi pekná kuchárska kniha Maková knížka, kde môžete nájsť môj recept na makové macaronky. 

 

text : Zuz / Evilia

foto : Le Sucre, Zuz / Evilia

Čerstvé novinky zo sveta bývania a dizajnu?

Inšpirácie pre krásny interiér môžu zaklopať i na dvere vášho domova, otvoríte?